Bladlöss - Information
Bladlöss skadar växter genom att suga näringen ur dem.
En naturlig fiende till bladlöss är nyckelpigan, men bladlöss har också allierade i form av myror som skyddar och mjölkar dem på honungsdagg.
Vi visar hur du kan slippa skador från bladlöss i odlingar och trädgårdar.
Bladlöss den vanligaste växtskadeinsekten som de flesta någon gång får problem med.
Bladlöss skadar växter
Skador från bladlöss blir oftast små om man upptäcker bladlössen i god tid. Det finns många bra och enkla knep för att bli av med bladlössen.
Fakta om bladlöss
Bladlössens latinska namn är Aphidoidea, en s.k. överfamilj som innehåller ca. 560 arter i Sverige, merparten av dessa återfinns i södra Sverige.
Flertalet rovinsekter har bladlöss på sin meny, tex. nyckelpigor, parasitsteklar, gallmyggor och bladluslejon.
Bladlöss vara ett stort problem när de angriper kultiverade växter både inomhus, i växthus och utomhus.
Så känner du igen bladlöss
Bladlöss är små, endast 2-3 mm långa när de är fullvuxna. Till färgen varierar de alltifrån röd, svart, grön till vit. Bladlöss har ofta en platt och nästan päronformad kropp.
Med blotta ögat är det svårt eller rent av omöjligt att se utmärkande detaljer på bladlusen. De har långa spröt samt två utväxter på bakkroppen som utsöndrar s.k. honungsdagg. Flera arter har också ett spetsigt avslut längst bak på kroppsskölden.
Här hittar man bladlöss
Bladlöss föredrar nya späda skott, där sitter de gärna i skydd på undersidan av bladen eller väl innästlade i bladverket. Bladlöss ger sig på växter såväl inomhus, utomhus som i växthus.
Bladlöss förökar sig snabbt på en växt tills den är överfull av angripande bladlöss, honorna föder ca. 50 ungar under sin livstid vilket innebär flera om dagen. När det börjar bli trångt på växten så börjar bladlöss födas med vingar, de flyger då vidare till nya växter och startar där nya kolonier.
Ofta kan angrepp av bladlöss bli stora väldigt snabbt, plötsligt kryllar det av bladlöss på växten och det råder ingen tvekan om att växten blivit angripen. Speciellt tidig vår då bladlöss vaknar efter sin vinterdvala är de särskilt aktiva och kan uppkomma i mängder på den växt som haft otur att vara närmast dvalaplatsen.
Dessutom är växter speciellt sårbara i skiften mellan vinter-vår och höst-vinter då temperaturförändringar påverkar växtens motståndskraft och angreppen blir som regel värre och mer skadliga.Skador som bladlöss orsakar
Bladlöss tömmer växter på näring genom att suga direkt ur löven.
Ofta klarar en frisk planta angreppet men bladlössen kan påverka växtens livsförutsättningar, såsom tillväxt, produktion exempelvis. Svaga växter kan i värsta fall dö av ett angrepp vid fel tidpunkt.
Såren som bildas på växter efter bladlössens angrepp gör dem dessutom mottagliga för angrepp av mögel och de virus som bladlöss ofta för med sig.
För att göra det värre så är det några arter bladlöss som dessutom nyttjar ett enzym, vilket får växtens blad att rulla ihop sig. Det i sin tur ger fuktiga och skuggiga förhållanden som kan leda till svampangrepp, exempelvis sotdaggsvamp.
Så här kan man bekämpa bladlössen
Det viktigaste man kan göra är att regelbundet hålla koll på sina växter. Med ett tidigt ingripande så klarar sig växterna generellt helt utan skador från bladlöss.
Man bör också ge sina växter så bra växtförhållanden som möjligt. Välmående växter har en naturlig motståndskraft och klarar sig därför betydligt bättre om de blir angripna av bladlöss eller andra skadeinsekter.
Man kan till viss del förebygga bladlössangrepp genom att göra förhållanden på växterna mindre attraktiva för bladlöss. Bladlöss föredrar aningen torra växter så att vattna växter regelbundet kan göra att bladlössen inte trivs.
Följande metoder kan användas för att bekämpa bladlös,
- Det går att handgripligen avlägsna bladlöss. Exempelvis klämma ihjäl bladlössen för hand om det endast är ett fåtal. Är de fler till antalet så kan man skölja växterna och spola av bladlössen. Krukväxter kan man skölja under kranen medans man får ta till trädgårdsslagen för att spola av buskar och fruktträd.
- Angripna växter kan behandlas med s.k. nyttodjur. Dessa är oftast rovinsekter eller nematoder som biologiskt och helt miljövänligt tar hand om bladlössen.
- Besprutning med såpavatten är ett husknep som fungerar för många. Spruta växtens alla delar noggrant med såpavatten (recept: 1 del såpa till 9 delar vatten och en skvätt t-sprit). Upprepa behandlingen 3 gånger var till varannan vecka..
- Om andra metoder inte fungerar tillräckligt bra eller snabbt så finns växtskyddsmedel och insektsmedel för att bekämpa både bladlöss och andra växtskadeinsekter.
Om man har stora myrkolonier i närheten så kan det bidra till problem med bladlöss. Detta eftersom myror har bladlöss som boskap och mjölkar dem på honungsdagg, därför skyddar myrorna bladlössen mot deras naturliga fiender. I dessa fall kan du få stora och återkommande problem med bladlöss. Då kan det vara dags att bekämpa myrorna först.
ISO 9001:2015
Kvalitetsledningssystem
ISO 45001
Hälsa och Säkerhet
ISO 14001:2015
Miljöledningssystem
Varmt välkommen att ringa oss på 021-64 121
eller fyll i formuläret nedan för en kostnadsfri offert
KONtROlleRA VOC fÖR HäLsAN!
Informationsfilm om luften i lungorna
Nedan visas en informationsfilm som heter The Air We Breathe Inside Your Lungs (Eng).
Spela upp filmklippet genom att trycka på playknappen i bilden nedanför.
För ett normalt hushåll rekommenderar Krya Hem att man inte väntar längre än 2 år med Ventilationskontroller. Vi värnar om en god inomhusmiljö och vill främja folkhäslan!
När bör man testa IAQ - inomhusluftkvaliteten?
Vi på Krya Hem anser att om man inte känner till sina luftvärden så är det alltid bra och testa sin IAQ - inomhusluftkvalitet! Det kan vara allt från Radon, O₃, CO₂ till VOCs, Fukt och Mögel!
Det finns flera symptom som indikerar höga VOC nivåer
Vaknar du outvilad och känner att du inte har sovit bra?
Tappar du energi fort när du är i hemmet eller på kontoret?
Känner du att det är svårt med koncentrationen när du är på kontoret?
Har du ständiga bihåleinflammationer eller rinnande näsa?
Hostar du mycket eller har svårt att andas?
Har du ofta ont i huvudet?
Blir du eller dina barn sjuka mycket?
Känner du unken doft när du kommer in i kontoret eller hemmet?
Blir det snabbt mycket damm på möbler och golv?
Får du bara en allmän känsla av att något i luften inte känns bra?
Om man svarar ja på något av ovanstående, så är ett luftkvalitetstest som utförs under professionell metodik och med hjälp av den senaste tekniken, en investering som är väl värt besväret!
Ni kan beställa våra tjänster via Prislista eller Butik.
Kontakta oss för rådgivning eller för offerter.
Att få vår hjälp är lika enkelt som 1 - 2 - 3!
Steg 1
Beställ eller Kontakta oss
Beställ önskad tjänst via Prislista eller Butik. Kontakta oss för Rådgivning eller Offertförfrågan.
Steg 2
Servicetekniker underrättas
Med kännedom om er beställning åker vi och utför det beställda uppdraget på utsatt tid.
Tack, nu är er byggnad Kry!
Vi skriver ett protokoll och skapar ett Certifikat. Nu kan ni njuta av en kryare och säkrare inomhusmiljö!
Steg 3
Beställ via vår Butik alternativt Kontakta Oss
Information från American Lung Association - Hur inomhusluften påverkar oss.
Forskningen går ständigt framåt med nya rön.