RengÖrinG AV Imkanal - KoNtoR
Imkanal är en Ventilationskanal som för bort matos från ett utrymme avsett för matlagning. Matoset inkluderar fett, fukt, damm och partiklar som uppstår vid matlagning.
Många tänker inte på att även små kök i Kontorsmiljöer har Imkanaler som behöver regelbunda kontroller.
Det finns inga riktvärden för frånluftsflöden i Imkanaler.
Man behöver anpassa luftflödet till Imkanalens belastning.
Rengöring av Imkanaler
Regelbunden rengöring av Imkanalen är grundläggande för att reducera övertändningsrisker plus att det motverkar ett ohälsosamt inomhusklimat.Vi rengör er Imkanal från köket till hustaket
Förutom att en dålig luftväxling kan leda till stora materiella kostnader så är fett brandfarligt och om det tar eld så blir det höga temperaturer i Imkanalen vilket kan leda till explosionsartade bränder.En rengöring förlänger också livslängden på köksfläkten vilket gör att det blir betyligt mer ekonomiskt, miljövänligare, säkrare och kryare att ha ett regelbundet underhåll av Imkanalen.
Hur ofta ska man rengöra Imkanalen?
Hur ofta man ska rengöra Imkanalen beror på användning och hur ofta man lagar fet mat.För Kontor, Lokaler, Bostadsrättsföreningar och Styrelser som har ansvaret för underhållet av Imkanaler rekommenderar vi på Krya Hem att man följer MSBs 2 års intervaller på Imkanaler enligt MSBFS2014:6 under MSBFS2014:6 - §10.
Hur ser rekomendationerna för rengöring av Imkanaler ut?
Den generella rekommendationen är att man kontrollerar spisfläkt och Imkanal med ett intervall 2 år beroende på vilken belastning ni har på systemet och vilka kanaldimensioner ni har.Om mindre kanaldimensioner är installerat hos er så kan dem behöva service lite oftare.
Källor : Internetmedicin, Folkhälsomyndigheten, Villaägarna.
Beställ via vår Butik eller Kontakta Oss
Varför är det viktigt att göra rent Imkanalen?
För ett normalt hushåll brukar vi rekommendera att man inte väntar längre än 2 år om man värderar en god inomhusmiljö & vill främja sitt hus, sin egna & sin familjs hälsa!
Varför gör man rent Imkanalen?
Om smutsen och fettet inte tas bort regelbundet så kan det uppstå en påtagligt större risk för spridning av en brand, dvs om olyckan skulle vara framme i köket.
En brand från köket kan fortplanta sig i röret väldigt snabbt då fett brinner mycket bra.
En brand på spisen fortplantar sig upp i hela kanalen via röret.
Fett från Imkanalen kan droppa på en varm spisplatta och ta eld.
Lejonparten av alla bränder i hemmet uppstår i köket, Spridning av dessa bränder pga smutsig Imkanal är en vanlig förstärkare som lätt kan göra att hela huset blir övertänt.
Regelbunden service och underhåll av din ventilation är även viktigt för att på sikt undvika ett ohälsosamt inomhusklimat som, förutom att det kan leda till stora materiella kostnader så kan det även leda till allergier, astma, huvudvärk, trötthet & hudbesvär med mera!.
Källor : Internetmedicin & Folkhälsomyndigheten
Varför är det mitt ansvar?
Sedan 2004 ansvarar du som fastighetsägare för att Imkanalen hålls ren i dina byggnader.
Om Imkanalen inte rengörs regelbundet så fastnar fett & damm samt andra partiklar i denna vilket avsevärt ökar risken för brand över tid.
Källa : Villaägarna.
Smuts och Fett i kanalen leder till sämre fläktförmåga, vilket direkt innebär mer matos kvar i hemmet.
I förlängningen får ni då ett sämre inomhusklimat som kan leda till en rad hälsobesvär för att inte nämna brandrisken som anges ovan.
Folkhälsomyndigheten har inga riktvärden för frånluftsflöden i våtutrymmen som badrum, toalett och tvättrum eller för köksfläkt med imkanal.
Man brukar ofta räkna med ett uteluftsflöde om 10−15 l/s och person i idrottshallar.
Källor : Internetmedicin & Folkhälsomyndigheten
En rengöring förlänger också livslängden för både köksfläkten och Imkanalen vilket gör att det blir betyligt mer ekonomiskt, säkrare och hälsosammare att ha ett regelbundet underhåll av Imkanalen.
Att få vår hjälp är lika enkelt som 1 - 2 - 3!
Steg 1
Beställ eller Kontakta oss
Beställ önskad tjänst via Prislista eller Butik. Kontakta oss för Rådgivning eller Offertförfrågan.
Steg 2
Servicetekniker underrättas
Med kännedom om er beställning åker vi och utför det beställda uppdraget på utsatt tid.
Tack, nu är er byggnad Kry!
Vi skriver ett protokoll och skapar ett Certifikat. Nu kan ni njuta av en kryare och säkrare inomhusmiljö!
Steg 3
Beställ via vår Butik alternativt Kontakta Oss