Kan Ni Verkligen Slappna av Idag?
-
Dödsfall
7 600 beräknas dö i förtid varje år på grund av luftföroreningar i Sverige. Lägger man till Radon så blir det hela 8 100 människor som avlider av luftföroreningar, i Sverige varje år!
-
PM1
Partiklar (PM) mindre än 1 mikron i storlek kallas PM1 (ibland PM 1.0). PM1 anses vara särskilt farligt på grund av sin extremt lilla storlek.
-
PM10
PM10 är grovt damm som kan bestå av hundratals olika typer av kemikalier, antingen från en direkt källa eller från kemiska reaktioner.
-
PM2.5
PM2.5 är ett fint damm som dagligen drabbar fler människor än många andra föroreningskällor.
-
CO₂ - Koldioxid
Höga nivåer av CO2 minskar inlärningsförmågan, prestationen och produktiviteten.
-
VOC / TVOC
Flyktiga organiska ämnen - VOCs släpps ut från ett brett utbud av vissa fasta ämnen eller vätskor som numrerar i tusentals.
-
Ozon (O₃)
Exponering för Ozon kan orsaka huvudvärk, hosta, torr hals, andfåddhet, en tung känsla i bröstet och vätska i lungorna.
-
Luftfuktighet
Man utsätter sitt immunförsvar och därmed hälsan för fara, om luftfuktigheten inte hålls innanför 40-60%
-
Temperatur
Riktvärdet för temperaturen inomhus är 18°C när det gäller den operativa temperaturen. Detta är ungefär 20°C lufttemperatur.
-
Inomhusluftkvalitet - IAQ
IAQ är känt för att påverka hälsan, komforten och välbefinnandet hos personer i en byggnad. Dålig inomhusluftkvalitet har kopplats till sjukbyggnadssyndrom, minskad produktivitet och försämrad inlärning.
-
CO2
-
PM10
-
PM2.5
-
PM1
-
VOC / TVOC
-
Luftfuktigthet
-
Temperatur
-
IAQ - Inhomhusluftkvalitet
Ventilation utan värmeåtervinning
Självdragsventilation
Självdragsventilation benämns ofta som S-Ventilation. Detta var den vanligaste ventilationen i flerbostadshus och småhus fram till 1976. För att fungera med dagens krav på flöden så krävs det att huset förbrukar en hel del värmeenergi.
Kall utomhusluft tas in via antingen otätheter i huset eller via friskluftsventiler i bostadsrum. Luften blandas sedan och värms upp av inomhusluften varpå den stiger och förs ut via ventilationskanaler som finns i kök, wc och badrum.
Denna typ av ventilation fungerar som bäst på vintern när det är skillnaden mellan inom- och utomhustemperaturen är stor. Den fungerar som sämst på sommaren när det är lika varmt inne som ute. Oavsett så är ventilationen svår att styra och reglera efter behov.
Som regel fungerar ventilationen väl i dessa byggnader fram till dess att renoveringar oavsiktligt stör den ursprungliga balansen i ventilationen. Detta kan ske genom att värmekällan byts eller att man tilläggsisolerar och då även tätar huset för att hålla värmen inne.
Ventilation med självdrag kan också få hjälp av vind eller eldrivna fläktar för att suga ut luften. Detta kallas då förstärkt självdragsventilation.
Frånluftsventilation
Ventilation som använder fläktar för att garantera rätt luftflöden kallas mekanisk ventilation. En sådan ventilation är mekanisk frånluftsventilation som benämns F-Ventilation.
F-Ventilation använder en fläkt som suger oftast ut luften ur huset från kök, bad och wc. Luften kommer in via friskluftsventiler som ofta är placerade i eller i närheten till fönster. Fönsterventiler/spaltventiler sitter i fönster och väggventiler ofta ovanför i närheten till fönster.
Med F-Ventilation är det lättare att garantera en fullgod ventilation i hela huset. Det kräver att det finns en väldimensionerad värmekälla som kan hantera att luft med minusgrader tillåts komma in i huset utan att boendekomforten blir lidande.
En variant på F-ventilation är FT-ventilation. Detta system har både fläktstyrt frånluftsflöde såväl som tilluftsflöden.
Ventilation med värmeåtervinning
Decentraliserad ventilation
Under 2000-talet har det skett en stor utveckling inom decentraliserad ventilation. Ventilationsenheterna som placeras i ytterväggarna med varsin effektiv fläkt, vanligen i kombination med en keramisk värmeväxlare. Denna värmeväxlare arbetar med så kallad regenerativ värmeåtervinning. Som regel finns det en ventilationsenhet i varje rum men i större rum kan det behövas mer än en.
Man installerar helt enkelt så många som behövs för att uppnå det luftombyte som räcker eller krävs (minst en per rum) beroende på om det är renovering eller nybyggnad.
Principen är precis densamma, kontrollerade till och frånluftsflöden med värmeåtervinning, men helt utan rördragning, läs mer om decentraliserad ventilation.
FTX-System
Dessa kanalbaserade system började utvecklas på 70-80 talet.
Ett FTX-aggregat placeras centralt i huset och ansluts till samtliga rum med kanaler.
Tilluft till sovrum och vardagsrum och frånluft från kök, tvättstuga och badrum.
I aggregatet återvinns värmen inne från huset och luften filtreras.
FTX-aggregaten har utvecklas mycket och idag har de flesta en effektiv värmeåtervinning på mellan 80-90%.
På senare tid har mer fokus lagts på energiförbrukningen och ett FTX-system med kanaler drar i sammanhanget mer energi då det måste transportera luften i långa kanaler.
Värmeåtervinning med F-Luft
FX-Ventilation är en av de vanligare formerna av ventilation som byggs in i moderna småhus och flerbostadshus. Man sparar energi genom värmeåtervinningen, men förlorar också energi på att huset tillförs kall luft direkt utifrån utan att denna värms upp först.
Ventilation av denna typen är en vidareutveckling av F-Ventilationen. Istället för att bara suga ut den varma inomhusluften väljer man att återvinna denna genom en värmeväxlare. Detta kallas FX-Ventilation.
Värmeåtervinningen i ventilationen återför värmeenergin till ett vattenburet värmesystem som sedan tillsammans med eltillskott står för uppvärmningen.
- PM2.5
- SO2
- VOC
- O3
- PM10
- CO2
- Radon
Skydda anställda, familjen och dig själv från föroreningar inomhus.
- Förbättrad inlärningsförmåga
- Ökad prestation
- Mer produktivitet
- Positivare närvaro
- Mindre frånvaro
Riskera inte varandras hälsa i onödan.
Att förstå luftkvaliteten är det första steget för att skydda sig mot föroreningar.
Först när man vet vad luften innehåller så kan man göra något åt det.
Luftföroreningar ökar risken för lung och luftvägssjukdomar samt cancer, demens, diabetes, artrit, ischemi, förmaksflimmer, hjärtsvikt och stroke.
Förutom risken för hjärt och kärlsjukdomar samt lung och luftvägssjukdomar, påverkar oren luft även orken, inlärningsförmågan, prestationen och därmed produktiviteten.
Gaser som NO2, SO2, CO, CO2, O3, Rn finns i princip alltid runt oss.
Genomföring av luftkvalitetskontroller samt att hålla Ventilationen ren är det bästa sättet att hålla sig kry och så säker som möjligt från luftföroreningar.
- PM2.5
- PM10
- TVOC
- CO2
- SO2
- O3
- Radon